Hvordan ta vare på bildene dine

En ny norsk internettløsning for organisering og deling av bilder – Album2.com – blir lansert i disse dager. Akam har sett litt på løsningen for å se hvordan den fungerer.

Morsom måte å lage familiehistorie av bildekaoset

Med sin nyskapende idé har seriegründer Sveinung Dammen fått med seg Forskningsparken ved Universitetet i Oslo, Innovasjon Norge og Skattefunn på å utvikle en nett-tjeneste som kan forandre din digitale fotohverdag.

Etter tretti år i databransjen står femtiseksårige Dammen bak syv vellykkede oppstarter i IT-bransjen og har nå alliert seg med den trettiårige teknologen Torstein Risnes og tre unge programmerere i Romania. Dammen måtte til Transylvania for å finne kreative utviklere med solid erfaring fra store bildemengder på nett. Etter en innsats på tre år og ti tusen timer, er det ingen ulempe at lønnsnivået er tjuefem prosent av det norske.

Markedet er i dag dominert av firmaer som leverer papirbilder. Album2 sikter mot en nisje hvor familie og venner samarbeider om å dele minner og bygge familiehistorie. Minst to prosent av Internettbrukere må da være interessert i dette. Nå finnes det ikke grenser på Internett, så med fullt klaff gir selv promiller av verdensmarkedet en omsetning på flere hundre millioner kroner.

 

Hvor skal vi gjøre av alle bildene vi tar?
Nordmenn tar to milliarder digitalbilder i år. De fleste havner bortgjemt i en skuff eller på dypet av harddisken. ”Når jeg får god tid, skal jeg rydde.” Du vet det aldri skjer! Selv dagenes pensjonister er travle mennesker. Dagen kommer da ingen lenger kan fortelle hvem som er på fotografiene. Bildene er verdiløse!

Dagens familiehistorie går tapt!
Dagens slektsforskere kan meske seg med gamle brev og andre dokumenter, men i dag skriver ingen brev lenger. Snart er det dine barn som skal skrive familiehistorien. De arver kun en haug med gamle bilder av ukjente personer.

Bildene fra i går er familienytt i dag (og familiehistorie i morgen).
Slekt og venner som ikke var med på ettårsdagen, i konfirmasjonen, i bryllupet eller på ferieturen, vil gjerne ta en titt på bildene. Du kan selvsagt fylle opp deres PC ved å sende bildene på e-post. Man blir jo glad for å få bilder, men hvor skal man gjøre av dem? Noen legger foto ut på hjemmesider, men oppdager fort at det er arbeidskrevende og ubeskyttet. Andre sitter med fotoalbum isolert fra slektsprogram og er veldig alene på sin PC.

Album2.com er først i verden med å tilby et nettverk av fotoalbum som også er slektsbok.
Din svigerinnes svigerinnes (…..) svigerinne vil også ta del i fotofellesskapet. Finnes det egentlig familiegrenser? Konkurrenter kaller det bildedeling når en begrenset gruppe personer deler ett separat album. Album2.com, derimot, tilbyr å følge personer på tvers av album og uavhengig av hvem som leverer bildene. Album2.com tilbyr et online nettverk av album til et ubegrenset antall samvirkende. Derfor må det ligge på Internett.

Er det ikke risikabelt å legge bilder på Internett?
Ja og nei! Du legger jo pengene dine der når du bruker Internett bank…. Ryggraden i Album2 er et sikkerhetssystem som kontrollerer adgang ut i fra medlemmets gradering av bilder og personer. Du kan la være å vise frem noen bilder, nedgradere album eller bilder for enkeltpersoner, slekt, venner eller eventuelt (med omtanke!) publisere åpent for hele verden.

Album2 sin genistrek for slektsalbum: Se på bilder og pek ut hvem som er med!
Å se på bilder er morsomt, spesielt sammen med noen du setter pris på. På Album2.com kan du mimre og samtidig peke ut kjente personer på noen av bildene. Så enkelt kan det bli å lage familiehistorie. Bildeutsnittet blir automatisk til et portrett i slektstreet eller persongalleriet. Dato kommer fra kamera. Alle som var med på en hendelse, får straks tilhørende album på sin egen tidslinje. Flere medlemmer kan bidra. Slik kan man følge en person over tid uavhengig av hvem som har levert bildene. Dette er livshistorie og familiehistorie.

”Dette var lurt, så nå finnes det vel plenty av slike nettverksalbum å velge mellom”?
Hvis dette hørtes enkelt ut, så har Album2 fått det til! Det har til nå tatt tre år og titusen timer å gjøre det enkelt og Album2 legger hver annen måned en forbedret utgave. Det finnes ikke noe som ligner! Adressen er www.album2.com.

Kommentarer (10)

Forsiden akkurat nå

Dette gjør brukerne nå

Til toppen